December 1, 2021

PENGURUSAN MASA PELAJAR

Definisi
Pengurusan masa bermaksud anda mampu (secara berkesan) melakukan aktiviti harian dan merasa puas hati dengan apa yang telah anda lakukan. Ia merupakan ciri penting untuk gaya hidup yang sihat yang melibatkan penggunaan peralatan dan kaedah (teknik) untuk merancang dan menjadualkan masa dengan sesuai dan tepat. Peralatan dan teknik tersebut bertujuan untuk meningkatkan keberkesanan penggunaan masa anda dengan bijak dan bertanggungjawab.

Kepentingan
Apabila anda gagal untuk menguruskan masa dengan bijak, anda mungkin akan membazir banyak masa yang berfaedah, menjadi tidak produktif, mendapat stress, menjadi cemas dan bimbang serta bertambah gusar dan mudah marah.Dan yang paling utama, anda gagal menyiapkan apa-apa tugasan pada masa yang ditetapkan

Panduan pengurusan masa bagi remaja:

1. Buat jadual harian. Catatkan:

– Pukul berapa biasanya anda bangun tidur?

– Berapa lama anda bersiap untuk ke sekolah?

– Pukul berapa anda pergi ke sekolah?

-Pukul berapa anda pulang ke rumah dari sekolah?

– Berapa lama masa diambil untuk menyiapkan kerja sekolah dan kerja rumah?

Daripada jadual di atas, anda boleh menentukan berapa banyak masa lapang yang anda ada dan menyusun jadual masa supaya semua aktiviti dapat disempurnakan pada hari yang sama.

2. Buat senarai mengenai perkara yang ingin anda lakukan.
Apabila anda hanya duduk menonton TV beberapa jam atau tidak melakukan apa-apa dan menjadi bosan, gunakan senarai yang ada untuk mengubah masa lapang anda dengan melakukan aktiviti yang lebih produktif.

3. Tetapkan matlamat tentang apa yang ingin anda capai.
Matlamat anda sasarkan mestilah khusus. Sebagai contoh: ‘Saya ingin memperoleh wang’ bukanlah satu matlamat; sebaliknya ‘Saya ingin mendapatkan RM50.00 untuk membeli sepasang kasut’; merupakan satu matlamat. Hanya matlamat yang khusus mudah dicapai dan dilaksanakan.

4. Bahagi-bahagikan aktiviti harian anda mengikut kategori.
Tetapkan keutamaan apabila anda membahagikan aktiviti mengikut kategori. Contohnya: ‘Menyiapkan kerja sekolah adalah keutamaan, Melakukan senaman adalah keutamaan, Bersiar-siar di pusat membeli belah bukan keutamaan’. Tetapkan aktiviti anda berdasarkan keutamaan.

5. Tetapkan had masa.
Jika anda perlu menyiapkan kerja rumah, tetapkan had masa.Pastikan anda menyiapkan kerja tersebut dalam had masa yang ditetapkan.

6. Gunakan diari.
Diari atau jadual waktu dapat membantu anda melakukan tugasan dan mencapai matlamat yang ditetapkan. Ia juga turut membantu anda untuk merancang aktiviti harian berdasarkan apa yang mesti dibereskan. Secara langsung, ia membantu anda untuk menggunakan masa yang terluang untuk menyiapkan tugasan atau aktiviti yang ingin dilakukan.

7. Kekalkan rutin harian anda sebaik mungkin.
Mengetahui apa yang perlu dibuat dan bila ia perlu diselesaikan membolehkan anda mencapai apa yang telah disasarkan dengan lebih baik.

8. Simpan tugasan atau kerja sekolah di satu tempat.
Anda hanya akan membazir masa jika perlu menyusun semula tugasan yang ingin dibereskan. Pembaziran ini dapat dikurangkan jika anda boleh menyimpan semua tugasan di satu tempat agar ia boleh dibereskan dengan cepat dan mengurangkan stres.

9. Jangan melengah-lengahkan kerja anda.
Berlengah itu pencuri masa. Anda hanya membazir masa jika melengah-lengahkan kerja.

10. Siapkan tugasan dengan betul semasa kali pertama ia dilakukan.
Anda hanya membuang masa bila tugasan tersebut perlu dibuat semula.

Hasil pengurusan masa jadikan anda: Lebih terurus, Produktif, Kurang tertekan, Gembira, serta mempunyai banyak masa untuk melakukan aktiviti yang lebih bermakna